Tærte med oksekød

Tærte med oksekød

Tærte med oksekød – skøn og velsmagende tærte med oksekød. Denne tærte er af de den engelske type, med en god og solid sovs med lækkert fyld.

Her i den kolde tid, er det skønt med noget mad der virkelig har en fylde og godt med smag. Derfor kom vi frem til at prøve at lave en tærte med oksekød, med det engelske som forbilledet. Det gik hen og blev en rigtig lækker tærte, med en stuvning der havde kogt i ca 2 timer inden den blev bagt færdig som tærte. Det var bare almindelig skært oksekød af tykkam, så det fik en kærlig behandling med grøntsager og fond, og så ellers bare god med tid. Det er tiden der er den vigtige faktor når man skal lave simremad, som det her endte med at være.

Tærte med oksekød

Lækker og velsmagende tærte med oksekød

Tærte med oksekød – denne tærte med oksekød kunne nok have været gjort nemmere, hvis der havde været brugt kød fra en udskæring der ikke er så tidskrævende. Men det var ikke noget problem i dette tilfælde, det tog bare lidt længere tid end hvis man havde brugt noget andet kød. Men godt smagte det ihvertfald.

Der er mere end rigelig til 4 personer i denne opskrift. Især hvis du serverer den med kartofler ved siden af.

Mørdej

[checklist][/checklist][checklist]

  • 150 g mel
  • 1/4 tsk salt
  • 75 g koldt smør
  • 1 æggeblomme
  • 2 spsk vand

[/checklist]

Kødfyld

[checklist][/checklist][checklist]

  • 500 g skært oksekød – i dette tilfælde oksetykkam
  • 2-4 gulerødder afhængig af størrelsen
  • 1-2 løg
  • 200 g bacon  i tern
  • 250 g champignon – det passer med en af de små pakker danske
  • 300 g kartofler ca. i passende mundrette tern
  • 2 stængler bladselleri
  • oksefond
  • ca 4 dl vand til kogning
  • mel til panering
  • salt og peber
  • smør og olie til stegning

[/checklist]

Start ud med at skære alle grøntsagerne ud i tern, således de er klar til at komme i gryden når kødet er stegt af. Derefter tager du kødet og vender i en blanding af mel som du har krydret med salt og peber. Start derefter din pande op med en blanding af smør og olie, når det er bruset af  – steger du kødet godt af i blandingen. Derefter tager du kødet op, og steger alle dine grøntsager på nær kartoflerne af i det fedtstof der er tilbage i gryden, hvis kødet har suget det hele, fylder du lidt mere på. For det er vigtigt at det hele bliver stegt godt af, for at få de gode smage ud af de forskellige ingredienser.

Nu er det på tide at komme kødet tilbage i panden, når du har gjort det, hælder du vand på til det nogenlunde dækker. Ideen er at det skal koge ind og blive en lækker sovs, så det kan være der skal mere på i løbet af kogetiden, det må du lige holde øje med. Dernæst er det godt med lidt ekstra smag, så hvis du har lige oksefond, så hæld endelig noget i, hvis ikke så brug eventuelt en bouillon terning. Smag derefter til med salt og peber.

Nu skal det bare stå og hygge sig i 1,5-2 timer og blive smørmørt og smagfuldt, undervejs er det vigtigt lige at røre og se om der mangler vand. For det må endelig ikke koge tørt.

Mens det koger er det en god ide at gå igang med at lave en mørdej, som skal bruges som låg til tærten, og som er med til at gøre det til en tærte i det hele taget.

Mørdejen laves ved at mel og salt blandes sammen. I dette smuldres smørret i – det skal komme til at mindre om revet os. Tilsæt æg og vand og saml dejen til en kugle – brug ikke hænderne for meget, dejen må hverken blive for varm, eller æltes for meget. Alternativt til at lave det hele i hånden kan en foodprocessor anbefales. Fremgangen er den samme, hæld mel, salt og smør i skålen og kør det til det har den rigtige konsistens – herefter kommes æggeblommen og vandet i og det køres kort sammen til det er nogenlunde samlet – ca. 30 sek. Saml dejen til en kugle med hænderne, kom den i en plastikpose og læg den i køleskabet til kødet er færdigt.

Når kødet er kogt mørt skal tærten samles. Dette gøres meget nemt ved at hælde kødblandingen i en ildfast skål. Mørdejen rulles ud og skæres til i en cirkel der passer til skålen. Af resten af dejen laves en lang pølse som sættes på kanten af skålen, så lægges dejcirklen over skålen – her kan du eventuelt rulle den op på en kagerulle, det gør det lidt nemmere at flytte dejen uden den går i stykker. Når dejen ligger som den skal, trykkes den fast i dejen på kanten af skålen med en gaffel. Lav et par huller i dejlåget så fugten kan slippe ud, er du I pynte hjørnet, kan du bruge nogle rester af mørdejen til at lave lidt pynt til tærten.

Når tærten er pyntet færdig sættes den i ovnen ved 200 grader i en halv times tid – og så er det ellers bare at servere med en lækker og kraftig rødvin, du burde se på det store udvalg de har her hos Menuvin.

 

Håber det smager.

 

//Indlægget kan indeholde affiliatelinks, hvis du klikker på linket gemmes der en lille cookie på din pc.

Hvis du kommer igen inden for et vist antal dage og køber noget på siden vil Vi modtage et et lille beløb.

Det vil blive brugt til at drive siden.//