Lad os samles om bålet

Uanset om det er en køligere efterårsaften eller en lun sommeraften, så er bålhygge bare noget, der scorer ret højt på min liste over favoritaktiviteter. Bare duften af røgen og de varme kinder, som bålet fører med sig. Det kan ikke andet end at blive en drønhyggelig oplevelse.

I min familie samles vi ofte om bålet og laver mad af forskellig art. Vi har afprøvet alt fra klassikere som snobrød og pandekager til eksperimenter med gryderetter og brød bagt i ilden. Bålmad smager helt særligt på baggrund af den unikke tilberedning, som i sig selv også bare er en hyggelig måde at samles på.

Hvis du gerne vil udfordre dine madlavningskundskaber på et bål, så er du havnet det helt rigtige sted. Jeg deler her på siden ud af mine forskellige erfaringer med mad lavet på bål – og ikke mindst de mange glæder, som det fører med sig. 

Mad over bål

Sådan laver du de bedste retter på bål

Jeg har haft stor fornøjelse af at lave bålmad – både på shelterture, i en hyggelig aftenstund i haven og på stranden en sensommeraften. Du skaber bare altid en stemning af hygge og fællesskab, når du tænder op i bålet og samler folk omkring ilden.

Når vi snakker bålmad, kan vi heller ikke komme udenom, at der findes et utal af udstyr. Bålriste, gryder, pander og stativer. For mig at se behøver du egentlig ikke som sådan anskaffe dig det helt store udstyr, hvis du i starten ikke er helt sikker på, hvor ofte du kommer til at lave bålmad for fremtiden. Du kan med fordel gå på loppemarked eller kigge bagerst i dine skabe efter en gammel gryde, som kan tåle den høje varme.

Når det så er sagt, har jeg for nyligt haft glæde af at prøve at tilberede mad over bål på et bålstativ med en rist. Det er virkelig en game changer. På grund af den justerbare rist er det så meget nemmere at regulere temperaturen. Det rigtige udstyr medfører bare bedre retter, som ikke brænder på – og så undgår du også, at familiens tålmodighed slipper op, fordi du ikke har det rigtige udstyr, og madlavningen drager i langdrag.

Opskrifter til madlavning over bål

Bålmad er en herlig måde at få naturen under huden. Alle kan være med; saml familien og lad børnene være med eller afhold den månedlige mandeaften tæt på gløderne. Når man har spist, slukker man sjældent bålet med det samme. Hyggen fortsætter som regel i flere timer.

Hvis du mangler inspiration til, hvilken slags mad du kan lave på bål, har jeg samlet en lille inspirationsliste her:

  • Snobrød, madbrød og flutes
  • Gryde- og simreretter
  • Dessertpandekager 
  • Grøntsagssupper
  • Spareribs
  • En god steak
  • Pizza
  • Braiseret svinenakke

Kun fantasien sætter grænser!  

Pandekager over bål

Mine bedste råd til bålmad

Sørg for, at du altid har vand i nærheden, så du kan slukke bålet, når I er færdige med at hygge om bålet. Der kan godt gemme sig gløder i sandet eller jorden, så tramp gerne på jorden, så du er sikker på, at bålet er helt slukket, når du går fra det.

Du kan også med fordel bruge lidt kul sammen med det træ, som du tænder op for. Så kan du tilberede endnu mere lækker og smagfuld bålmad. Hvis du ofte laver mad over bål, vil jeg løbende komme med anbefalinger til forskellige typer af udstyr og grej, som du kan få til en attraktiv pris – og som giver dig større glæde ved bålmad. Jeg er i hvert fald kæmpefan af bålristen, men også støbejern og grillhandsker, så du ikke brænder dig.

Rigtig god fornøjelse med bålmaden herfra.